На 15.04.2014г. колата ми навърши 4 годинки. Посрещна празника на
71479км (средно 18 000км на година) рано сутринта
пред сервиза, защото съгласно
сервизните предписания на 4 години (в моя случай) или на 90 000км се подменя ангренажният ремък на двигателя 1,5 dCi Euro 4.
Тъй като скоро ми предстои пътешествие от над 6000км, реших да комбинирам подмяната на ангренажния ремък и с техническо обслужване, въпреки че все още не бях изминал пълния сервизен интервал (11600км вместо 15000км от последното техническо обслужване). Пък така и така ще се дават пари, поне да са много - реших да поправя греховете си пред колата и да подменя спирачната течност и охладителната течност, които трябва да се подменят на всеки 3 години (тоест трябваше миналата година да ги подменя) или 90000км.
И така, рано сутринта оставих колата на колегите си от АутоФранс3000. "Оставих" е може би неуместна дума, защото в буквалния смисъл час по час бях в сервиза при момчетата, които
работеха по колата. Освен стандартните двигателно масло, маслен, въздушен, горивен и климатичен филтри, бяха подменени
ангренажният ремък с обтегача му (без водната помпа),
пистовият ремък с обтегача му, охладителната течност (3 литра
антифриз) и
спирачната течност (500мл).
Честно казано, ангренажният ремък си изглеждаше като нов, но пистовият ремък беше поел в себе си доста миниатюрни камъчета и се беше понапукал - не очаквах да е в чак толкова лошо състояние. Спирачната течност нямаше вид на остаряла или зацапана, може би това е и причината масово тя да не се подменя, но реално никога не може да се знае колко точно вода е попила в себе си през годините, а това може да доведе до кипване и пропадане на спирачния педал - което обикновено става в най-неподходящия момент (наскоро се случи точно това с 5 годишния Hyundai i30 на една приятелка). На охладителната течност определено и беше рано за смяна (Mercedes-Benz препоръчва смяна чак при 250 000км или 10 години), но за протокола и тя беше подменена.
Занимах колегите и малко с проблемчетата, които съм открил по време експлоатацията на автомобила си. Още от съвсем нова чувам едно метално потропване при бавно движение по неравности с ниска скорост (обратен завой на павета) от предното окачване - не е някакъв особено проблем, нито пък за 4 години и 71 000км се е увеличило някакси. По окачването не се откриха никакви луфтове, съмненията ми за кормилна рейка бяха развенчани, защото този шум не е нехарактерен за Dacia и колегите в сервиза вече са пробвали с подмяна на рейката, но безуспешно. Прави ми впечатление, че десния външен кормилен накрайник е по-лесно подвижен от левия, но и в двата няма никаква хлабина, така че би било безсмислено да ги подменям. Както почти всяка друга Dacia, и моята скърцаше по време на натискане и отпускане на спирачния педал от задните спирачни накладки. Свалени бяха спирачните барабани (задните спирачни накладки си бяха като нови, не че предните не са де...), почистена беше прахта и леко се гресира между спирачните челюсти и ламарината зад тях. Сега вече няма скърцане при натискане и отпускане на спирачния педал, само че след поочистване на прахта се появи едно скърцане точно преди автомобила да спре на място (5км/ч -> 0км/ч), което досега го нямаше - дано да се оправи, че много ме дразни. Още едно нещо ми прави впечатление откакто колата е съвсем нова - дори още при първото ми качване зад волана. Тогава (на 15.04.2010г.) валеше страхотен дъжд/потоп и при първото потегляне колата се разтресе. Разбира се реших, че не съм свикнал със съединителя, пък и при второто потегляне такова притрисане вече нямаше. Само че, винаги когато е влажно и топло и колата ми е престояла повече от няколко часа в такова метеорологични условия (валяло е през деня и си тръгвам от работа при температури над 25 градуса), първото ми потегляне е неизменно свързано с разтрисане - все едно буксува съединителя. Това си остана мистерия както за мен, така и за сервиза. Проблемът обаче се проявява достатъчно рядко, че да не налага подмяна на каквото и да било. Ще си живея така.
Има и още нещо, с което ще трябва да си живея явно. Още преди няколко месеца, търсейки причината за един друг проблем (виж по-долу), ми направи впечатление, че има омасляване от EGR-клапана (клапан за рециркулация на отработили газове). Затова преди 2000км/2 месеца свалих EGR-клапана (вкъщи), но се оказа, че той не е замърсен изобщо. От тогава не бях гледал дали омасляването е още там ... е,
там си е още, като погледнеш под двигателя при махната предпазна кора. Оказва се, че явно всички 1,5 dCi Euro 4 си омасляват около EGR-клапана - не ми пречи особено.
Пречи ми обаче едно звънтене, което се чува само на празен ход, когато двигателят е много добре загрял. Чува се като дупка в ауспуха, но такава не можахме да открием. В стремежа си да покажа на колегите от сервиза какво точно се чува, взех колата и карах около 15км в центъра на София, за да загрея колата достатъчно, но понеже денят беше мразовит, така и не можах да загрея достатъчно и колата така и не скръцна. Съмнявам се да се е самооправила и се разбрахме, че пак ще е я докарам в сервиза, когато се разскърца пак. Яд ме е малко (доста), че не поиска да си прояви тази магария.

Цялата процедура в сервиза ми струваше 600 лева, но ако не броим отстъпката ми за служител и няколко работни операции, които така и не ми фактурираха ( шуробаджанащина

), цената щеше да е около 700-750 лева с ДДС. Следващото техническо обслужване е
насрочено при пробег 86479км. Вероятно ще го направя на 85 000км и следващото ще е на 100 000км - чудесна прогресия съм планувал просто, живот и здраве.
Определено съм много доволен от колата за тези 4 години и 71500км. Средният ми разход за целия пробег е 4,8 л/100км дизел (смятано на база всеки зареден литър в резервоара върху всеки изминат километър с автомобила - не според бордовия компютър), което според мен си е чудесен резултат. Малко е шумничко в интериора, пета предавка е доста къса и на извънградско разхода не е толкова нисък, но като цяло -> колата ми е доставяла досега само положителни емоции и реално много положителни емоции нямаше да са възможни, ако я нямах.

Твърдо съм решил да я възнаградя за службата и с един нов акумулатор
Exide 72Ah 720A, който да замени работещия перфектно оригинален акумулатор 60Ah 600A, за да може да не ми гасне радиото по време на стартиране на двигателя и съответно да не ми се разпада Bluetooth-връзката с телефона. Но това ще стане след като се върнем от Армения...