Дачия Форум

Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Често задавани въпроси, технически параметри и съвети

Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот Dragan_Trial » Пет Май Пет, 19 Май 2017 00:54:38 +0000, 2017 12:54 am

Здравейте,

В този и в много други чуждестранни форуми вече десетки пъти най-различни хора са описвали как могат да бъдат актуализирани безплатно навигационните карти в оригиналната навигационна система при автомобилите Dacia с MediaNAV след 2012 година. Въпреки това ми отне две вечери да изчета многото информация и да изгледам голямо количество клипчета в youtube на най-различни езици, докато се почувствам достатъчно уверен, че да се захвана с това начинание.

Аз не съм най-големият хакер на света и вярвам, че всеки, който все пак знае, че мишката не е само гризач, и не всички икони са религиозни обекти, ще може да се справи със задачата, след като прочете подробните ми описания по-долу.

Първо трябва да знаете с какъв тип MediaNav е оборудвана Вашата Dacia. Към момента има две версии: 1) MediaNav и 2) MediaNav Evolution.

1) Ако дисплеят на навигацията във Вашата Dacia изглежда така, значи имате MediaNav и можете да продължите да четете тази тема:
Изображение
2) Ако дисплеят на навигацията на Вашата Dacia изглежда така, значи имате MediaNav Evolution и ще трябва да почакате малко, за да опиша как се процедира при този вариант на навигация:
Изображение

Значи вече установихме, че разполагате с MediaNav. Следващото нещо, което трябва да направите е да свалите това файлче от тук (размерът му е 85 мегабайта) и да го запишете на USB флашка. Съдържанието на флашката трябва да изглежда така:
Изображение

Това е флашка номер 1, с която ще промените оригиналната версия на софтуера на Вашата MediaNav с друга оригинална версия на софтуера, която е съвместима със следващата програма, която ще инсталираме. Сложете флашка номер 1 в джоба си.

След това трябва да свалите този архив (.zip) от тук (размерът му е 1,5 гигабайта) и да разархивирате съдържанието му в друга USB флашка - да я нарежем флашка номер 2. Съдържанието на флашка номер 2 трябва да изглежда така:
Изображение

Всъщност във флашка номер 2 има следното:
- Инсталационен файл (upgrade_root.lgu) за програмата MediaSkin, с която ще имаме достъп до файловете в самата MediaNav.
- Папки (Mediaskinv2, Mp3, Photo, skin и Video), с които работи програмата MediaSkin директно от флашка номер 2 (не е необходимо да се прехвърлят файловете в самата MediaNav).
- Кракнато (манипулирано) nngnavi.exe, с което ще заменим оригиналното nngnavi.exe (чрез този файл се стартира оригиналната навигация в MediaNav), за да могат да се зареждат всякакви съвместими навигационни карти.
- Папки map и poi, в които съм сложил навигационни карти и данни за интересни места на фирма Here (версия 2017Q1, началото на 2017та година) за България, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Албания, Австрия, Белгия, Босна, Хърватска, Кипър, Дания, Македония, Франция, Германия, Гибралтар, Унгария, Италия, Косово, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Черна гора, Полша, Сан Марино, Словакия, Словения, Великобритания и Ватикан. Ограничил съм се до тези държави, защото капацитетът на харддиска на MediaNav стига за около 1,8 гигабайта карти и poi. Ако Ви липсва някоя държава (примерно Чехия), можете да изтеглите държава по държава от тук (трябват ви само файловете с разширение .fbl, като трябва да ги копирате в папка map на флашка номер 2) или всички европейски държави накуп от тук (2,18 гигабайта общо, пак Ви трябват само .fbl файловете и пак ги слагате в папка map на флашка номер 2).

Слагате си и флашка номер 2 в джоба. В джоба си добавяте още очила (ако ползвате такива, защото ще има много дребни икони и надписи, в които ще трябва да се взирате) и химикалка или нещо друго тънко (с което ще натискате по дисплея на MediaNav, за да можете да уцелите гореспоменатите дребни икони и надписи), както и ключа от автомобила. Отивате при колата най-накрая.

Отключвате колата, двигателят, контактът и MediaNav трябва да са изключени. Поставяте флашка номер 1 в USB входа вдясно над дисплея на MediaNav, след което стартирате двигателя и го оставяте да работи. Би трябвало MediaNav да стартира по нормалния си начин автоматично. Ако не стартира автоматично, включете MediaNav чрез бутона Power над дисплея вляво.

До 15 секунди на дисплея ще се появи съобщение, в което трябва да потвърдите, че искате да инсталирате оригинална версия 4.0.3 на MediaNav:
Изображение

В продължение на около 5 минути на дисплея ще виждате докъде е стигнала инсталацията:
Изображение

MediaNav ще се рестартира автоматично, трябва да изчакате процесът да приключи напълно. Знак за напълно приключила инсталация е автоматичното задействане на радиото. Възможно е след рестарта отново да Ви попита, дали не искате отново да актуализирате версията на софтуера -> натиснете стрелката наляво на дисплея. Желателно е да извадите флашката номер 1 веднага след като чуете музиката от радиото, за да не вземе да тръгне автоматично отново да се актуализира софтуерната версия. Не че ще стане кой знае какво, но ще трябва да го изчакате пак. Значи, чуете ли музиката, сме изпълнили първата стъпка и вече имаме MediaNav с оригинална софтуерна версия 4.0.3:
Изображение

Тази версия по нищо видимо не се различава от версията, с която сте били досега. Може да има някакви оптимизации за по-бърза работа или нещо подобно, но самите функционалности не са променени. С една дума, дотук нищо не сме направили, освен да си подготвим почвата за втората стъпка.

Гасим двигателя (досега той си работеше). Би трябвало при изгасването на двигателя да изгасне и MediaNav. Ако не изгасне автоматично, изключете я през Power бутона вляво над дисплея. Поставете флашка номер 2 в USB входа вдясно над дисплея. Запалете двигателя и го оставете да работи. Ако не се е стартирала автоматично MediaNav, включете я принудително чрез Power бутона.

До 15 секунди на дисплея ще се появи подобно съобщение за актуализация, което трябва да потвърдите:
Изображение
Всъщност системата ни казва, че в момента сме със софтуерна версия 4.0.3 и искаме да актуализираме с версия nng_content. Потвърждаваме. Изчакваме около 10 минути процесът да приключи. MediaNav отново се рестартира и отново изчакваме да чуем музиката от радиото, което е знак за успешно приключила инсталация.

За всеки случай гасим двигателя и MediaNav. Изчакваме 1 минута, за да сме сигурни, че MediaNav се е изключила наистина. Не вадим флашка номер 2 - оставяме я в USB входа на MediaNav. Отново стартираме двигателя и MediaNav. Нищо не се е променило - системата си работи, както си е работила и преди.

За да стартираме програмата MediaSkin, която се намира на флашка номер 2 (затова е важно да не я вадите от MediaNav), трябва да включите радиото, след което да натиснете един път бутона + за увеличаване на звука на радиото (намира се над дисплея на MediaNav), след около 1 секунда (не веднага) трябва да натиснете бутона - за намаляване на звука на радиото, след около още 1 секунда натискате още един път бутона + и след още една секунда натискате отново още един път бутона - за намаляване на звука на радиото. След този ритуал, ще се стартира въпросната програма MediaSkin, която изглежда ето така:
Изображение

Както виждате, тази програмка има собствена навигация, възможност за възпроизвеждане на видео файлове и куп други нужни и ненужни функции. На нас ни е необходима една единствена функция, затова натискаме върху APPLI (от Application) в горния десен край на дисплея. Зарежда се списък с приложения:
Изображение

Натискаме върху второто приложение Task Manager (зелена иконка). Стартира се въпросния Task Manager:
Изображение

Избираме средния таб Process (тук вече ще трябва да извадите от джоба си химикалката или друг остър предмет, за да можете да уцелите ситния шрифт), селектираме процесът nngnavi.exe и натискаме бутона Terminate.
Изображение

Потвърждаваме, че искаме да спрем този процес, натискайки малкото бутонче OK в горния десен ъгъл на съобщението (нищо, че ни предупреждава, че ще настъпи апокалипсис):
Изображение

Затваряме Task Manager с Х в горния десен ъгъл и се връщаме в списъка с приложения, от който стартираме приложението Total Cmd (от Total Comander, четвъртата синя иконка с дискетка на нея):
Изображение

При стартиран Total Cmd дисплеят заприличва на Windows Explorer, като вляво виждате файловете, които се намират в харддиска на MediaNav, а вдясно трябва да изберете папка MD, за да виждате от дясната страна на дисплея да виждате съдържанието на флашка номер 2 (ще разпознаете папките, които бяхме качили на флашка номер 2 - виж четвъртата картинка в поста ми):
Изображение

От лявата страна на дисплея (файловете в самата MediaNav), трябва да влезнете в папка Storage Card4, след това в папка NNG. В тази папка се намира оригиналното nngnavi.exe. Селектираме nngnavi.exe (от лявата страна на дисплея) и от менюто File (горе) избираме Delete:
Изображение

Тъй като току що изтрихме стартиращия файл на оригиналната навигация и ако спрем дотук, просто няма да може да тръгне оригиналната навигация. Затова от дясната страна на дисплея (от файловете във флашка номер 2) селектираме файл nngnavi.exe (това е кракнатото .exe) и натискате третия бутон отгоре (бял лист със синя стрелкичка надясно):
Изображение

По този начин казваме, че искаме да копираме кракнатото nngnavi.exe в папка Storage Card4/NNG на харддиска на MediaNav. Потвърждаваме с Copy (може и Move, практически няма значение):
Изображение

Сега вече отново има стартиращ файл на навигацията и ако спрем дотук, навигацията ще си работи както си е работила винаги досега. Целта на цялата операция обаче е да инсталираме по-актуални карти в оригиналната навигация. Новият стартиращ файл позволява навигацията да разчита всякакви навигационни карти, които ще копираме в следващите няколко стъпки.

За целта трябва в лявата страна на дисплея (файловете в самата MediaNav) да влезнете в папка Storage Card4/NNG/CONTENT/MAP и да изтриете наличните в момента навигационни карти. Не изтривайте само Basemap.fbl
От дясната страна на дисплея (файловете във флашка номер 2) от папка MD/MAP (това MD е името на нашата флашка номер 2, а това MAP е папката MAP, в която се намират новите карти, версия 2017). Селектираме всички карти (всички .fbl файлове) и отново натискаме пак третия бутон отгоре (бял лист със синя стрелкичка надясно). Потвърждаваме, че искаме да копираме (Copy) или преместим (Move) новите карти отдясно (от флашка номер 2) надясно (на харддиска на MediaNav). Важно е двигателят да работи, защото прехвърлянето на 1.5 гигабайта навигационни карти може да отнеме и 15-20 минути, а ако не е запален двигателят, може да "падне" акумулаторът.

След това правите същата процедура с файловете от папка POI. Отляво (файловете в MediaNav) влизате в папка Storage Card4/NNG/CONTENT/POI и изтривате всички файлове, a отдясно (файловете във флашка номер 2) влизате в папка MD/POI и ги копирате (Copy) или премествате (Move) чрез третия бутон отгоре (бял лист със синя стрелкичка) отдясно (от флашка номер 2) надясно (на харддиска на MediaNav).

Почти сме готови. Остана да затворим Total Cmd (чрез Х в горния десен ъгъл), след това да излезем от списъка с приложения (Applications) чрез червения бутон долу вдясно с надпис Sortie:
Изображение

Излизането от програмата MediaSkin става чрез натискане на бутона Exit долу вдясно:
Изображение

Отново се зарежда оригиналната визия на MediaNav.
Изображение

Практически нищо не сме променили, освен че имаме оригиналният софтуер с най-актуалните към момента навигационни карти за държавите, които ни трябват:
Изображение

За да приключим всичко както си му е реда, гасим двигателя, респективно гасим MediaNav. Изваждаме флашка номер 2 от USB входа и отново палим двигателя и MediaNav. Възможно е това стартиране да отнеме около минута (ще виждате само черен екран - не изпадайте в паника като мен). След това готови за пътешествия с усмивки напред!

Запазете си флашка номер 2, защото след някоя друга година, като сложите в нейната папка Map по-нови карти (примерно за 2019та година), ще можете да повторите процедурата и пак да пътешествате с усмивки напред!

Благодаря на niki179 за информативното му описание, на tonyco за телефонната му подкрепа и най-вече на Светльо (дясната усмивка) за това, че ме ръчкаше няколко месеца, докато се накумя да актуализирам навигационните карти на неговата Dacia Logan MCV 2012, защото аз за 4 години притежание на Dacia Lodgy така и не се накумих.

За който не му е станало ясно как да актуализира навигационните си карти, въпреки подробното описание по-горе, съществува официален и платен (80-120 евро) начин, който съм описал (не чак толкова подробно) още през 2013та година.
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Аватар
Dragan_Trial
Дачия маниак
 
Мнения: 3023
Регистриран на: Пон Яну Пон, 04 Яну 2010 21:18:03 +0000, 2010 9:18 pm
Местоположение: София, Стрелбище; skype:dragan_trial; тел.0888339683
Автомобил: Sandero 1,5 dCi 85hp 04/2010

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот Feti » Пет Май Пет, 19 Май 2017 08:24:29 +0000, 2017 8:24 am

AVE DRAGO AVE.
Хиляди Благодарности .
:D :D :D
Feti
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Мар Чет, 24 Мар 2016 05:34:31 +0000, 2016 5:34 am
Автомобил: Дачия Логан 1.5 dci

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот teodordt » Пет Май Пет, 19 Май 2017 10:37:52 +0000, 2017 10:37 am

РЕСПЕКТ!

Драго, само два въпроса:
1. Може ли да се работи с включена флашка 2 с МедиаСкин и да си се ползват картите директно от там без да се копират в МедиаНав?
2. Вместо да се изтрива оригиналният nngnavi.exe, може ли да се преименува, примерно: original_nngnavi.exe, и да се остави за всеки случай?
Изображение
Изображение
Tuned by ECU-chip (Thank you, Nicky!)+PedalBox
Джеймс Мей, "Топ Гиър", сезон 14, еп.1:
"Щастлива кола е тази Дачия Сандеро!"
Мои материали има и тук: https://accountingnews.bg
Аватар
teodordt
Дачия маниак
 
Мнения: 4902
Регистриран на: Вто Авг Вто, 02 Авг 2011 10:42:21 +0000, 2011 10:42 am
Местоположение: Варна
Автомобил: Dacia SanderoI 1.2 16V 75+hp D4F E2

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот radok » Пет Май Пет, 19 Май 2017 12:38:39 +0000, 2017 12:38 pm

Мисля, че Драго няма да се обиди, ако аз отговоря.
1. Може, но е доста по-тромаво. Забавянето идва от в пъти по-малката скорост на четене от флашката, отколкото на вътрешната памет. Има разни хватки да се ползва кънтента от вътрешната памет, а програмата да е на флашката. Не съм си играл.
2. Може. Дори е препоръчително да се запази оригинала. Обикновено го преименуват на nngnavi2.exe
Изображение
Аватар
radok
Дачия маниак
 
Мнения: 356
Регистриран на: Вто Дек Вто, 06 Дек 2016 16:55:08 +0000, 2016 4:55 pm
Местоположение: Плевен
Автомобил: Sandero Stepway 1.5 dCi 90 к.с S&S

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот dobri » Пет Май Пет, 19 Май 2017 14:20:31 +0000, 2017 2:20 pm

Да добавя и аз, понеже ползвам същото:

... переодично ъпдейтвам картите, затова си държа в колата едно дървено шишче (с което да ръчкам)

При мен преминаването към медиаскин обаче става когато си в режим навигация.


И още нещо, аз ползвам доста често функцията видео, ... на флашка (предварително) съм си конветирал маша и мечока и други филмчета.
резолюцията трябва да е: 640х360 пиксела. За да чувате звука на видеото, трябва да сте в режим блутут (и да не сте разрешили на телефона да плейва музика) или да си пуснете мп3-ка с тишина.
Същото важи и за навигацията предполагам.
Аватар
dobri
Дачия маниак
 
Мнения: 311
Регистриран на: Нед Мар Нед, 09 Мар 2014 09:09:54 +0000, 2014 9:09 am
Местоположение: София
Автомобил: Stepway 1.5 dCi 90 к.с.

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот velito » Пет Май Пет, 19 Май 2017 15:24:01 +0000, 2017 3:24 pm

На път съм покрай това подробно упътване и аз да си разчовъркам навигацията, но преди това ме интересува реално колко актуални са картите от 2017Q1. Например, има ли цялата Северна тангентаа, западната част на околовръстното между бул. Сливница и тангентата, новото кръстовище на Лъвов мост, третия мост над Босфора в Истанбул?
Пътувайте с мен на http://www.gezinotix.blogspot.com
Изображение- Renault Megane IV 1.2 TCe EDC7
Изображение- Dacia Logan II 0.9 TCe BVM5
Снимки Renault Megane IV Sedan 1.2 TCe Intense
Снимки Dacia Logan II 0.9 TCe Laureate
Аватар
velito
Дачия маниак
 
Мнения: 300
Регистриран на: Пон Май Пон, 30 Май 2011 19:15:49 +0000, 2011 7:15 pm
Местоположение: Sofia
Автомобил: Renault Megane IV Sedan 1.2 TCe Intense

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот Dragan_Trial » Пет Май Пет, 19 Май 2017 15:38:14 +0000, 2017 3:38 pm

Мисля, че тези неща ги имаше още в 2016Q4, но довечера ще кача снимки от навигационните карти 2017Q1 на цитираните от теб места.
Тангентата със сигурност я имаше в 2016Q4.
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Аватар
Dragan_Trial
Дачия маниак
 
Мнения: 3023
Регистриран на: Пон Яну Пон, 04 Яну 2010 21:18:03 +0000, 2010 9:18 pm
Местоположение: София, Стрелбище; skype:dragan_trial; тел.0888339683
Автомобил: Sandero 1,5 dCi 85hp 04/2010

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот rushuto » Пет Май Пет, 19 Май 2017 16:53:36 +0000, 2017 4:53 pm

Здравейте колеги. Искам да споделя моя опит с Медиаскин и да предупредя ,хората който мислят да го слагат.Първо и най-важно нещо копирайте си оригиналния nng.exe файл,преди да го заместите с кракнатия и го пазете като очите си.Програмата е има в две версии.Едната за инсталиране в устройството,а другата на флашка,която Драго е споделил.Помислете си първо,дали ще ви трябва.Да много е добре да гледате филми на навигацията.Аз лично ги теглих готови от замунда в mp4 формат за телефони,но и един филм не съм изгледал.Само съм пускал да се хваля :mrgreen: .IGO8 е много добра навигация,но не се бъркайте с IGO Primo.Няма да можете да слагате другите файлове за картите.IGO8 разпознава същите файлове,като Медианав.Когато ползвате IGO или гледате филми,блутута неработи,т.е. ако сте си свързали телефона няма да ви се намаля звука и неможете да проведете разговор или да слушате радио.Аз чрез тотал командер, обновявах картите,камерите и пои точките и на Медианав.Но когато е ползвах,търсенето на пои точки стана много бавно,дори навигацията забиваше от време на време.Започнаха и проблемите със свързването на телефон с Медианав.Един път стане,друг път не.Когато реших да възстановя заводски настроики,тогава ядох дървото.Не бях си запазил оригиналните файлове.Когато исках да включа картите ми изписа,че системата била провокирана и бутона "приемам" стана неактивен.Иначе радиото работеше,четеше мп3 от флашката,но проблема със свързването с телефони се задълбочи.Тогава щеш не щеш пак инсталираш Медиаскин2.Не знам вече колко пъти го правих.Поне десет.Ако някой все пак е решил да е слага,но има по нова версия на софтуера,мога да изпратя downgrade файл,с който да сложи по-стара версия на Медианав и да инсталира Медиаскин2.После може пак да е обнови,но ръчно.Не по официалния начин.Разполагам и с файл,който е обновява до версия 4.0.5. Моят съвет е ,ако искате само да обновявате карти,пои точки,спиидкамери,това не ви трябва.Има колега във форума,който го прави безопасно.Дори няма да има проблем с гаранцията. Той ми рефлашна цялата навигация и сега всичко е ОК.Медианав е добра навигация,но трябва да се пипа внимателно.Успех.
Не е важно кой е прав, а какво е правилно.
Аватар
rushuto
Дачия маниак
 
Мнения: 120
Регистриран на: Чет Окт Чет, 13 Окт 2016 19:16:48 +0000, 2016 7:16 pm
Местоположение: Бургас,България/Папенбург,Германия
Автомобил: Dacia Lodgy 1.5 DCI 110h.p.(130h.p.)

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот Dragan_Trial » Пет Май Пет, 19 Май 2017 21:40:55 +0000, 2017 9:40 pm

@velito:
Цялата северна тангента:
Изображение

Западната част на околовръстното между бул. Сливница и тангентата (снимката е между Ломско шосе и тангентата - сори):
Изображение

Новото кръстовище на Лъвов мост:
Изображение

Третият мост над Босфора в Истанбул:
Изображение

Дори магистралата между Пирот и Ниш в Сърбия я има, макар че все още не е отворена. :)

@всички останали:
Не се обиждам, когато някой отговаря вместо мен, особено когато го прави по същество и коректно. Но покрай тази тема се присетих защо толкова рядко пиша в този форум - пишеш тема за поставяне на нови навигационни карти в оригиналната навигация и в тази тема от 6 коментара, 5 са във връзка с нещо друго (примерно MediaSkin). Супер сложно е да се четат теми тук, всичките са по 10+ страници и трябва да четеш с часове, за да откриеш петте смислени поста, които са по тематиката в заглавието на самата тема.
В Европейския съюз е забранено да се възпроизвежда видео в полезрението на водача по време на движение на автомобила. Това е за Ваша и за моя сигурност. И за сигурност на децата Ви, като нямам само предвид, че ще им развалите очите, като гледат Маша и мечокът от задната седалка на екранче 7 инча от 2 метра разстояние. Един таблет и една стойка към подглавниците могат да се вземат за 100 лева общо. Тъкмо ще си гледа детенцето пред детската му седалка, където може да се вози безопасно.
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Аватар
Dragan_Trial
Дачия маниак
 
Мнения: 3023
Регистриран на: Пон Яну Пон, 04 Яну 2010 21:18:03 +0000, 2010 9:18 pm
Местоположение: София, Стрелбище; skype:dragan_trial; тел.0888339683
Автомобил: Sandero 1,5 dCi 85hp 04/2010

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот Dragan_Trial » Съб Май Съб, 20 Май 2017 16:12:25 +0000, 2017 4:12 pm

Да се похваля, че днес заедно с Hard_Cat повторихме процедурата и на моето Lodgy. Всичко топ. :)
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Аватар
Dragan_Trial
Дачия маниак
 
Мнения: 3023
Регистриран на: Пон Яну Пон, 04 Яну 2010 21:18:03 +0000, 2010 9:18 pm
Местоположение: София, Стрелбище; skype:dragan_trial; тел.0888339683
Автомобил: Sandero 1,5 dCi 85hp 04/2010

Re: Безплатно актуализиране навигационните карти на MediaNAV

Мнениеот Dragan_Trial » Сря Май Сря, 24 Май 2017 13:53:43 +0000, 2017 1:53 pm

Днес актуализирахме и картите на Logan-а на velito. И тук всичко мина без засечки и всичко си работи както преди, но с нови карти. :)
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Аватар
Dragan_Trial
Дачия маниак
 
Мнения: 3023
Регистриран на: Пон Яну Пон, 04 Яну 2010 21:18:03 +0000, 2010 9:18 pm
Местоположение: София, Стрелбище; skype:dragan_trial; тел.0888339683
Автомобил: Sandero 1,5 dCi 85hp 04/2010


Назад към Често задавани въпроси

  • Кой е на линия

    Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта