от Hard_Cat » Съб Юни Съб, 11 Юни 2011 20:59:02 +0000, 2011 8:59 pm
Днес ходих до изложението. Оставих колата на Орлов мост и оттам с безплатните маршрутки до и от Експо-то. Много културно направено, хареса ми.
Относно изложението - много коли, много нещо. Естествено липсваха някои обичайно заподозрени, любимците на БГ-аудиторията в клас секънд хенд, целия комплект - да не ги цитирам тука.
На останалите щандове - нищо интересно и впечатляващо. Няколко концепта - на Форд и на Мерц, доста агресивни и внушителни. Интересна беше и новата колица от Субару - малък хечбек, ама скъпичък.
Насочваме се към Грейт Уол - впечатляващ външен дизайн на малките хечбеци. Имаше два варианта на Voleex C10 - черен и оранжев. Едни и същи модели, но с голяма разлика в предната част. Все едно различни коли. Възможно е оранжевата да е по-високата версия, не се загледах много в табелките, по-интересен ми беше интериора. Изключително приятен. А вътре размерите бяха много прилични. Аз седнах отзад и не ми беше тясно в коленете и после се преместих отпред, без да местя седалката и краката ми бяха достатъчно под волана и имаше място. Смело мога да кажа, че е малко по-широко от Симбола ми при тези настройки на седалките. Влизането и излизането от задната седалка е много по-лесно от това при мен. С една дума, малкият хечбек се оказва малко по-дълъг в интериорната част. Материалите отвътре не бяха никак зле. Интериорът е решен в светла тапицерия, която ще трябва да ревизират за БГ-пътните условия. Все пак говорим за наточена версия, която в момента предлагат за 16 000 лв. Гумите на оранжевия Voleex C10 са 205/50/16. Ужасяващо добър размер и добра стъпка за такъв клас кола. В двигателния отсек ми изглежда някак празно. Има си всичко, но виждаш асфалта под колата. Все едно липсват половината части, а дори и климатик има.
Hover H6 не ми хареса особено на външен вид. Но затова пък ще има 2.0 TCi двигател, 150 кс. Ама ще се предлага някога през 2012.
Hover H5 - седнах в спортната му версия и едвам затворих вратата. Толкова е голяма, че се наложи да се покажа извън кабината, за да я стигна, когато е напълно отворена. Високо животно. И голямо. Гумите му са 20 инча. А спирачните дискове едни малки, малки, като на хечбек. Предни и задни. Не знам, как ще спира това нещо с тия малки спирачни дискове. Направи ми впечатление, че предните и задните са почти еднакви на диаметър в частта където контактуват накладките. Отвътре не е особено впечатлителен, но пък си има капандура и щора. Някакси излежда посъбрано с останали материали от минали години. Имаше бутони за 2H, 4H и 4L режим на трансмисията. Иначе цената му си я бива, но за бензинов мотор, за който вече водихме дискусии. Дизел няма да има, каза консултант. Дори изрази съмнение, че моделът ще има някакво бъдеще. Колкото сглобят, толкова и сменяли модела на H6, където вече ще има дизел.
Пикапът Steed си е направо за товарен кон. Прилична вана отзад, добра кабина. Интериор като на американски пикап, с една дума - колкото да върши някаква работа.
Нашите хора в Рено/Дачия нямаха нищо впечатляващо. Дори щандът на Дачия е забит в девета глуха и лесно можеш да се отклониш към Ратола и техния Корандо. Това вече ми хареса. 38 000 лв за 2.0 дизел на Мерц с 360 Нм от 1750 оборота. Това вече е доста добре. Теглото му било ок. 1600 кг, което го прави много еластичен и казват и бърз. Дизайнът му красив, всичко си му е на мястото. Много ми хареса. Между другото, при тях говорих с дилъра на Дачия/Рено от ОмниКар Пловдив, който вече е в Ратола. Хората се развиват.
На щанда на Мерц - най-впечатляващото се оказа експонат на първия, според тях, автомобил - триколесно превозно средство отпреди 125 години с едноцилиндров двигател, който е основоположник на днешните мотори. Консултантът (Явор) се оказа много интересен човек с историите за този модел и много увлекателен в разказите покрай него. Заслужава си да се види. Имам и някои снимки, но ще ги приложа малко по-късно, че се налага умаляването им.