Дачия Форум

Помощ за избор на семейна кола!

Дъра-бъра 100 чадъра или по друг начин казано, искам да си кажа мнението и да поговоря с някой...

Помощ за избор на семейна кола!

Мнениеот kalata23 » Пон Юли Пон, 24 Юли 2023 21:27:56 +0000, 2023 9:27 pm

Здавейте! Нов съм във форума и причината да наруша правилото за описанието на колата е, че към момента не притежавам Dacia, но съм замислил следващата кола да бъде от семейството.
Към момента карам Mazda Premacy 1.8 кубика, 100 к.с на газ и колата лека лека почна да предава дух.
Баща ми кара Logan MCV 90 к.с дизел (мисля, че 2014 година без adBlue) и стршано много ми хареса просторният багажник и високия клирънс. Мисля, че я взе 4-годишна върната от лизинг, направил е около 40 хил. км и досега не е имал нужда да посещава сервиз, освен за обслужване и май един шарнир сменя. Трябва ми нещо подобно, но тъй като последните години Logan не се предлага в комби вариант, съм се насочил към Jogger или Duster. За мен годината на производство не е особено от значение, стига да има ресурс за 100 хил. км или 10 години, тъй като не ми се сменят на 5 години коли и всеки път да се чудя коя марка/модел да избера. Беше адски трудно да намеря и Маздата, та сега съм в същата дилема. Критериите за бъдещ автомобил са да е с висок клирънс и голям багажник. Трябва ми семейна кола, с която да мога да събера детска количка и допълнително багаж, но същевременно да можем със семейството да отидем на някой язовир, без да се притеснявам, че ще я остържа отдолу.
Принципно се бях насочил към дизеловите двигатели, тъй като вече не ми се занимава особено много с газови системи, но тъй като Jogger нямат дизелови двигатели, а и като гледам май повечето производители искат да се отърват от дизеловите мотори и да преминат на газ/хибрид/електрически, може би газта е компромис, стига да не носи допълнителни проблеми.

И тук идва едно от питанията ми, а именно, кои двигатели са по-здрави от серията на Dacia? От гледна точка на километри ресурс и възможно най-малко производствени дефекти или недосатъци като цяло. Отделно без значение от купето, бих желал колата да има достатъчно мощност, за да мога безпроблемно да предприема маневри в по-динамичен трафик извън града. Примерно по нагорнище на Хаинбоаз или АМ тракия при по-силен трафик, се случва да трябва да се изпревари автомобил, без да се налага да слизам една предавка надолу и да чакам да набере инерция. До сега не съм карал кола със съвременен двигател, все пак Маздичката е 2001 година, а тогава двигателите бяха - колкото повече коне и по-голяма кубатура по-добре, турбото не беше толкова масово. Сега виждам, че повечето двигатели са малолитрови и рядко с повече от 100 к.с, та се чудя как им понасят купетата на Duster и Jogger. На логъна на баща ми е малко мудна колата в градско, но пък добре се справи на пътя за Банско.

Отделно колко е средния живот на един Dacia двигател, преди да се наложи основен ремонт?
kalata23

Регистриран на: Пон Юли Пон, 24 Юли 2023 19:47:48 +0000, 2023 7:47 pm
Автомобил: Търся си

Назад към Общи приказки